Yamaç Paraşütü Ölüm Riski Var Mı?

Yamaç paraşütü ölüm konusu, bu aktiviteyle daha önce hiç tanışmamış ama uçmayı da çok isteyen bireyler için önemli bir alandır. Konu uçmak olunca herkes için büyük bir risk varmış gibi algılanmaktadır. Profesyonel uçucular böyle bir ihtimal olmadığını bilir. Ancak daha önce hiç böylesine bir yüksekliğe çıkmayanlar için düşme gibi bir korkunun olması gayet doğal. Zira günümüzde çoğu birey balkondan dahi bakmaya korkabiliyor kimi zaman.

Yükseğe çıkınca akla ilk gelen ‘acaba düşer miyim?’ olmaktadır. Bu korku yamaç paraşütü ölüm oranı sorgulamaları yaratıyor. Ancak böyle bir ihtimalin olmadığını, güvenlik açısında günümüzde dünyadaki en risksiz adrenalin aktivitesi olduğunu belirtelim. Elbette istisnai olaylar yok mudur? Vardır. Ancak bu tür negatif durumlar tandem uçuşlarda değil, bireysel ve riskli atlayışlarda yaşanmaktadır. Gerçekleşme oranı ise çok ama çok düşük olduğunu da belirtelim.

yamac-parasutu-olum-1

Yamaç Paraşütü Ölüm Oranı

İnsan sağlığı ve can güveliği, bu sporda her şeyden önce gelir. Belki de sadece bu sebepten dolayı yamaç paraşütü ölüm oranı geçmişten günümüze her zaman için minimum seviyelerde kaldı. Genel istatistiklere bakınca trafik kazalarının dünyadaki ölüm sıralamalarında %2’lik payı ile 11. Basamakta yer aldığını görürüz. Paraşütle atlamada risk ise 7/100.000 olarak görülmektedir. Bu istatistiklere bakılınca trafikte araç kullanmak yamaç paraşütüyle atlamaktan çok ama çok daha fazla risk barındırıyor. Yani uçuşlarınızı güvenle ve huzur içinde yapabilirsiniz.

Paraşütle atlamayı güvenli yapan şey, birçok faktörün bir araya gelmesiyle mümkün olmaktadır. Doğru ekipman, doğru pilot, doğru hava koşulları ve profesyonellik bunlardan bazılarıdır. Riskleri ortadan kaldıran unsurları yakından tanıyalım.

  1. Doğru Ekipman: Güvenlik için ekipmanların en üst kalitede olması ve eksiksiz tamamlanması önemli bir faktör. Uçuş okulları da bunun için var. Sivil havacılığın belirlediği kurallar çerçevesinde sürekli olarak ekipmanların bakımları yapılıyor ve uçuşa hazır hale getiriliyor. Bu sayede süreç risksiz bir şekilde gerçekleşiyor.
  2. Doğru Pilot: Gelelim bu hava aracını yöneten kişilere. Pilotlar bireysel olarak atlamak isterlerse bunu nasıl ve nerede yapacakları konusunda özgürdürler. Herhangi bir sertifika da aranmaz. Fakat iş tandem yani ticari uçuşa geldiğinde sivil havacılık çok sıkı denetimler yapmaktadır. Özel eğitimlerden geçerek yetkinlik sertifikaları almadan tandem uçuş yapmaları yasak. Gönül rahatlığıyla deneyimli pilotlara kendinizi emanet edebilirsiniz.
  3. Doğru Hava Koşulları: Paraşütün güvenli bir şekilde süzülmesi ve iniş gerçekleştirmesi, rüzgarın istenilen yönden ve seviyede olmasıyla mümkün olabilmektedir. Her uçuş öncesinde pilotlar rüzgarı ölçer ve uygunluk onayı aldıktan sonra atlayışa başlarlar. Türbülans riski olan süreçlerde hiçbir paraşütçü atlayış gerçekleştirmez.
  4. Doğru Pist: Çoğu kişi bilmez ama paraşütle atlamada pistin de özellikleri çok önemlidir. Bireysel atlayış yapacaklar diledikleri bir yamacı tercih edebilirler. Fakat ticari uçuşlar ancak sivil havacılığın belirlediği lokasyonlarda olmaktadır. Yani korsan uçuş yapmak yasaktır. Babadağ bu konuda harika bir alternatiftir. Ülkemizin yamaç paraşütünde göz bebeği olduğu için pistin fiziki yapısı harika bir şekilde tasarlandı. Uçmak için gerekli havaya kısa süreli koşunun ardından sahip olunabiliyor.
  5. Profesyonellik: En önemli faktörlerden birisi. Bu aktivitede pilot deneyimi çok önemli. Katılımcılar her zaman için yeni sertifika almış bir pilot yerine uzun yıllar uçmuş ve yüksek oranda uçuş saatine sahip kişileri tercih etmelidir. Böylece kusursuz ve tehlikesiz bir aylayış gerçekleştirebilirsiniz.

 

Yamaç Paraşütü Ölüm Riski

Uzmanlar tarafından bakıldığında yamaç paraşütü yapmanın riskli adrenalin sporları arasında yer aldığı doğrudur. Ancak yine aynı uzmanlara göre doğru şekilde yapıldığında dünyanın en güveli sporudur. Buradaki önemli detay, profesyonel bir vizyon ile gerçekleştirilmesi gerektiği. Bu şekilde yamaç paraşütü ölüm riski neredeyse sıfır düzeyine indiriliyor. Zaten bu sayede de son 10 yılın en çok tercih edilen turistik uçuşlarına sahip bir aktivite olarak karşımıza çıkıyor.

Paraşütle atlama korkunuzu yenecek basit bir istatistik sunalım sizlere. Günümüzde trafikte olmak, yamaç paraşütüne katılmaktan kat be kat fazla risk taşımaktadır. Bu sporda ölüm tehlikesi 100 binde bir seviyelerine kadar düşmüş durumda. Şüphesiz gelişen ekipman teknolojisi ve pilotların en üst deneyime kavuşmalarında bunda etkisi büyük. Artık devletler de bu aktiviteyi denetlediği için profesyonellik ön plana çıkıyor.

Geçmişte, bu aktivitenin ilk çıktığı yıllarda spor tam olarak daha tanınmadığı ve hava ölçme gibi teknolojik cihazla bulunmadığı için kazalar yaşanabiliyordu. Yine de yapılma oranına göre çok düşük seviyede karşılaşılıyordu böyle durumlar ile. Ancak günümüzde teknolojik gelişimler yamaç paraşütü aktivitesini de geliştir. Atlayış öncesi net hava verileri ölçülebiliyor. Pilotlar havadayken dahi anlık olarak veri analizi yapabiliyor. Ayrıca bu sporda yedek paraşüt zorunluluğu da getirildi. Yani en ufak bir sorunda ikinci paraşüte de sahipsiniz.

Görüleceği üzere yamaç paraşütü ölüm riski artık yok denecek kadar az. Sizler de güvenliğin ve profesyonelliğin öne çıktığı bir marka ile uçmak istiyorsanız SKY Fethiye ile rezervasyon yapın. Bölgenin ve Avrupa’nın en deneyimli pilot kadroları SKY Fethiye bünyesinde hizmet veriyor. Zaten tüm sezon boyunca en çok talebin bu markaya geliyor olması da bunun bir göstergesi.

yamac-parasutu-olum-2

Yamaç Paraşütünde Ölüm Riski Var mı?

Çok sık sorulan bu soruyu daha basit bir dille anlatmak için futbol oynamayı örnek olarak gösterebiliriz. Bugün futbol oynayan bir kişinin ölüm riski, paraşütle atlayana oranla tamı tamına 7 kat daha fazla. Aslında yükseklik korkusunun ne de yersiz olduğunu bizlere gösteren bir tablo. Bunu anlayabilmek için ise yamaçtan atlamak gerekli. Havadayken insan tüm korkularını unutuyor ve gökyüzünün o eşsiz hissini deneyimliyor.

Yamaç paraşütü yapıp da ölen kişi eskiden az da olsa görülebiliyordu. Genelde bu durumlar ise bireysel atlayışlarda gerçekleşiyordu. Zira bireysel atlayan kişiler adrenalini daha fazla deneyimlemek için risk seviyesini arttıracak uygulamalara başvurabiliyor. Tandem yani 2 kişilik paraşüt uçuşlarında ise böyle bir durum ile karşılaşmak neredeyse yok denecek kadar az. Hele ki alanının en güvenilir firmasının pilotuyla uçulduysa, kusursuz bir sürece sahip olunmaktadır.

Yamaç Paraşütünde Kaç Kişi Öldü?

Dünya genelinde gerçekleştirilen yamaç paraşütü etkinliklerinde ölen kişi çok nadir de olsa görülmüştür. Ama bu, paragliding sporunun güvensiz olduğu anlamına gelmez. Kaliteli bir süreç sağlanmadığında günümüzde ata binerken düşüp ölen bireyler de var. Yahut trafikte araba kullanırken kurallara uyulmadığında yine aynı risk vardır. Fakat tüm bunların içinde yamaç paraşütü ölüm oranı çok ama çok düşük bir seviyede. Her yıl sadece Babadağ pistinden on binlerce uçuş gerçekleşiyor ama herhangi bir sorunsal ile karşılaşılmıyor.

Genel olarak konuyu toparlamak gerekirse en güvenilir ve kurallara katı bir prensip ile uyumlu uçuş okulu tercih edildiğinde hiçbir risk yoktur. 7’den 70’e herkes gönül rahatlığıyla uçmaktadır. Hala da uçmaya devam ediyor. Çekinceleriniz ve risk endişeleriniz hakkında detaylı bir bilgi isterseniz SKY Fethiye iletişim araçlarını kullanabilirsiniz. Eğitmenlerimiz 7/24 bu konuda sizlere bilgi sağlıyor.

 

İlginizi çekebilir: Babadağ Yamaç Paraşütü Kaç Metre?

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Whatsapp
Hızlı Rezervasyon
Merhaba,