Çalış Plajı Fethiye bölgesinde yer alan denizi ve kumsalıyla özel bir doğal alan olan bir yer. Merkeze sadece 10 dakika uzaklıkta ve kolay bir ulaşım seçeneği sunuyor. Yaz aylarında bölgenin yerli yabancı turizmde lokomotif görevini görüyor. Çoğu zaman Ölüdeniz Plajı ile kıyaslansa da aslında başlı başına özel bir plaj diyebiliriz. Çünkü kilometrelerce uzayan kumsalında oteller, büfeler, kafeler ve çok daha fazlası bulunuyor.
Geniş kumsalı uzayıp gidiyor. Suyu gibi havası da dingin bir plaj. Kumsalının kimi yerleri taşlık olsa da suya girdiğinizde Akdeniz’in o ılık suyu sizi kucaklıyor ve çıkmak istemiyorsunuz. Bunaltıcı sıcaklardan korunmak ve dinginliğe kavuşmak için birebir bir nokta. Yazın Fethiye bölgesinde bir tatil planlıyorsanız muhakkak ki Çalış’a uğramalısınız. Aksi halde çok şey kaçırmış olacaksınız.
Tatil sezonlarında deniz ve su aktiviteleri bireyler için önemli bir faktör. Zira tüm yıl çalışıp stres yüklenen bedenler, deniz, kum ve güneş üçlüsünü fazlasıyla hak ediyor. Ülkemizdin üç bir tarafı denizler ile çevrili olsa da bazı kumsallar var ki gerçekten bunun hakkını veriyor. İşte Çalış da onlardan birisi. 3 kilometre boyunca kesintisiz bir kumsala sahip. Bir baştan diğer uca yürüyerek gidilebiliyor. Sıradan bir yaz gününde yüz binlerce kişiyi denizinde ağırlıyor.
Çalış Plajı Fethiye
Çalış kumsalı olarak bilinen bu bölge Akdeniz’in en güzel kıyılarından birine sahip. Denizinin berrak ve suyunun ılık oluşu tatilcileri cezbeden yönleri. Kıyı boyunca şezlong, WC ve duş gibi birçok özel alan var. Bunlar denize girme sürecini daha değerli kılan unsurlar. Kıyı bölümü biraz taşlık. Bunu net olarak belirtelim. Genelde bireyler deniz terliği ile girmeyi tercih ediyor. Eğer taşlık zeminden rahatsız oluyorsanız siz de bu yöntemi tercih edebilirsiniz.
Gelirken kedin şemsiye ya da kamp sandalyelerinizi de getirebiliyorsunuz. Her ne kadar böyle imkanlar hazır bulunsa da özel işletmeler tarafından sunulduğu için ücret ödemeniz gerekiyor. Fiyatlar da sezonda yüksek olmakta. Hesaplı bir gün için kendi malzemelerinizi tercih edin.
Çalış Plajı Hakkında
Nesli tükenmekte olan Caretta Caretta cinsi su canlılarının yumurtlama bölgesi olan Çalış Plajı hakkında çok şey söylemek mümkün. Devlet görevlileri bu canlıların daha rahat yumurtlayabilmeleri ve neslinin tükenmemesi için özel alanlar düzenlemiş. Tabelalar ile de halk bilinçlendirilmeye çalışılıyor. Eğer ki siz de sonbahar döneminde kıyıya çıkmış bir Caretta görürseniz lütfen ona zarar vermeyiniz.
Zemini her ne kadar taşlık olsa da suyu çok berrak. Ilık oluşu da buna eklenince taşlık handikabı fazlasıyla kapanıyor. Normalde kıyısı taşlık olan denizlerde çok sık dalga görülüyor ama bu Çalış için geçerli değil. Sezon boyunca çok sakin bir yapısı var. Özellikle çocukların keyifle yüzebileceği seviyede bir dinginlik var. Çocuklu ailelerin deniz tercihlerinde önemli bir detay.
Çalış Plajı Giriş Ücreti
Plaja giriş ücretsiz. Çünkü burası halk plajı statüsünde. Kendi şemsiyeniz, havlunuz, şezlongunuz ile gelip bedavaya denizin ve sahilin keyfini çıkarabilirsiniz. Anca kıyı boyunca çok sayıda özel kafe ve sahil işletmesi var. Denizini kullansanız da şezlong, WC ve duş gibi hizmetlerini ücretli bir şekilde faydalanabiliyorsunuz. Fiyatlar ise sezondan sezona farklılık gösterirken 2022 ücretleri belirlendi. İşte o liste…
2022’nin Çalış Plajı ücret listesi:
- Çalış şezlong kiralama ücret 25 TL
- WC ücret – İşletmeye göre değişiyor
- Denize giriş ücret – Ücretsiz
- Şemsiye kiralama – 25 TL
Çalış Plajı Nasıl?
Çalış plajı çok güzel. Derin değil. Kıyıları sığ ve çocuklar için ideal seviyede. Gün boyu sakin olsa da akşam üzerine doğru dalga yapmaya başlıyor. Bu sebeple çocuklu aileler için saat 10:00 ile 15:00 arası ideal diyebiliriz. Dalga severler ise saat 16:00’dan sonra burayı tercih edebilir. Ayrıca denizin temiz olduğunu belirtelim. Kıyıda yosun yok. Yazın çok yoğun olduğu dönemlerde biraz kirlense de görevliler kısa sürede bunu gideriyor.
Çalış Plajı Derin mi?
Kıyıdan başlayıp 10 – 15 ileriye kadar gittiğinizde boyunuzu geçmiyor. Özellikle ilk 3 – 4 metresi küçük çocuklar için harika bir seçenek sunuyor. Aynı zamanda denizin çok güzel ve sakin olması su sporlarını yapmayı da mümkün kılıyor. Zaten bölgede çok sayıda aktivite uygulayan yer var. Tatilinize bu macera araçları ile renk katabilirsiniz.
Çalış Plajı Nerede?
Muğla’nın Fethiye bölgesinde içerisinde yer alıyor. Merkeze de çok yakın bir yerde plaj. Özel arabayla 5 dakikada gidebiliyorsunuz. Dolmuş ile de ulaşım mümkün ve yaklaşık 10 dakika sürüyor. Ayrıca Şat Burnu’na da çok yakın bir mesafede. Ülkemizdeki diğer plajlara oranla henüz çok keşfedilmemiş demek mümkün. Bu da yazın aşırı yığılmaların görülmemesini sağlıyor. Daha sakin bir deniz süreci geçirebiliyorsunuz.
Çalış Plajı Otelleri
Bölge turizm tesisleri konusunda eşsiz yapıları bulunduruyor. Kıyı boyunca çok sayıda otel var. Çalış Plajı otelleri Fethiye turizminde özel bir yere sahip. Denize sıfır olan bu tesislerde uyandığınızda odanızın penceresinden panoramik bir görüntü karşılıyor sizi. Tam bir huzur yuvası. Peki Çalış’ta hangi otelde kalınır? İşte size birkaç alternatif…
- Hera Beach Otel
- Golden Moon Otel
- Mendos Garden Otel
- Sultan Hamam & SPA
- Rosary Beach Hotel
- Odesya Suit Hotel
- Diana Residance
- Sardunya Hotel
- Güneş Hotel
- Jiva Beach Resort
- Rebin Beach Hotel
- Hotel Vanilla
Çalış Plajı Kamp Alanı
Kamp severler için de Çalış kumsalı merak konusu. Plajda belirlenen bölgelerde kamp yapma hakkınız var. İster kendi çadırınızı kuruyorsunuz isterseniz de özel işletmelerin çadır, karavan ya da bungalov imkanlarından faydalanıyorsunuz. Her ihtiyaç burada gideriliyor. WC, duş ve kabinler mevcut. Ayrıca buzdolabı kiralama ve elektrik temini eden işletmeler de var. Sezonda ailece gelip uzun süreli kalabiliyorsunuz.
Kamp kültürü için Fethiye cennet bir bölge. Her bir köşesinde çadır kurulacak yer var. Çalış plajı kamp alanı da bunların arasında en güzel ve en özel olanı demek mümkün. Arazi bakımında çadır kurmaya çok elverişli. Kamp ücretleri de gayet makul. Kendiniz kurduğunuzda herhangi bir bedel ödemenize gerek yok. Sadece elektrik ve diğer hizmetler için ödeme yaparsınız. Ama eğer işletmelerden çadır talep ederseniz gecelik 200 TL ile 300 TL arasında bir ücret ödemeniz gerekiyor. Bölgenin değeri göz önünde bulundurulunca gayet uygun demek mümkün.
Çalış Plajı’nda Mangal Yakmak Yasak mı?
Çok sık merak edilen bir soru. Plajda çadır kurmak serbest olduğu için ateş yakılıp yakılmadığı da gündeme geliyor. Öncelikle mangal yakmak mümkün. Ama bunun için belirlenen alanları tercih etmelisiniz. Yani denize girilen kıyılarda ateş yakamazsınız. Kamp alanlarında yakmanız serbest. Deniz, güneş ve mangal bir araya gelince burada huzur kaçınılmaz oluyor.
İlginizi çekebilir: Tandem Yamaç Paraşütü Nedir?